Pandispanya Yapımı İçin Malzemeler
4 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
Yarım çay bardağı ılık su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1,5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Pandispanya Yapalım:
Pandispanya yapımı için yumurtalarınızın oda sıcaklığında olduğundan emin olun.
Yumurtaların beyazlarını ve sarılarını ayırıp sarılarını çırpma kabına alın.
İçine şekeri ilave edip mikserle rengi açılana kadar çırpın.
Ilık suyu da ilave edip çırpmaya devam edin.
Kabartma tozu, vanilya ve unu da eleyerek ekleyip çok fazla söndürmeden spatula yardımıyla homojen bir kek hamuru elde edene kadar karıştırın.
Yumurtanın beyazlarının içine tuzu ilave edip kar gibi olana kadar çırpın.
Beyaz köpüğü de kek karışımına ilave edip köpüğünü söndürmeden spatulayla karıştırmaya devam edin.
22 santimetre çapındaki kelepçeli kek kalıbının tabanını ve kenarlarını yağlı kağıtla kaplayın.
Fırını 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.
Karışımı kalıba dökün, kalıbın dibine vurup kabarcıkları çıkarma işlemini yapmayın. İçi hava kabarcıklarıyla dolu olan pandispanya daha hafif olacaktır.
Kek kalıbını fırına verin. Fırının tabanına su dolu bir kase koyarak su buharı çıkmasını sağlayın.
50-55 dakika içinde kekiniz hazır olacaktır. Krema sürmeden ya da kesmeden önce kekinizin iyice soğumasını bekleyin.
Pastacı Kreması Tarifi İçin Malzemeler
600ml.süt(3 su bardağı)
80gramşeker(4-5 yemek kaşığı)
1/2adetvanilya çubuğu
80gramyumurta sarısı(3 veya 4 adet)
30gramun(1,5 yemek kaşığı)
20grambuğday nişastası(1 tepeleme yemek kaşığı)
20gramtereyağı(1-1,5 yemek kaşığı)
Pastacı Kreması Yapalım :
Yumurta sarılarını ve şekerin yarısını (40 gr) ayrı bir kasede karışım açık sarı renk alıp şeker hafifçe eriyene dek çırpın.
Bu sırada sütü kalan şekerle (40 g) ocağa alın ve içerisine yarıya bölüp eklediğiniz vanilya çubuğuyla birlikte en kısık ateşte ısınmaya bırakın. Bu karışımın kaynamamasına ve kabuk tutmamasına özen gösterin.
Çırpmış olduğunuz yumurta ve şekere elemiş olduğunuz un ve buğday nişastasını ekleyin. Yoğun bir karışım olabilir, çırpıcıyla iyice birleşip homojen bir karışım alana dek karıştırın. Bu noktada açık sarı renkli bir karışım elde etmiş olacaksınız.
Ocakta ısınmış olan sütten bir kepçeyle alarak bu karışıma yavaş yavaş yedirin ve ılımasını sağlayın. Sütün yarısını bu karışıma ekleyip ılıştırın.
Hızlıca değil, nazik bir şekilde karıştırıp homojen bir doku elde ettiğinize emin olun. Ardından ocakta kalan sütü bu karışıma yavaşça ekleyin. Eklerken kesilmemesi için aynı zamanda bir spatulayla karıştırın.
Sürekli olarak spatulayla karıştırarak karışımı pişirmeye başlayın. Yüksek ateşte olmaması, tüm karışımın dengeli pişmesi ve altının tutmaması için önemlidir.
Karışım yoğunlaşmaya başladıktan sonra daha hızlı karıştırmaya devam edin. Muhallebi kıvamını alınca spatulayla kontrol edin, spatula üzerinde kalan harca parmakla çizgi atın. Akışkan değilse ve sabit kalabiliyorsa kıvamı olmuş demektir. Ardından ocaktan alın, hızlıca tereyağını ekleyin ve karıştırın.
Yayvan bir kalıba harcın tamamını dökün. Üstünün kabuk tutmaması için streç kağıtla harca değecek şekilde kaplayın. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırın. En az 1 tercihen 3-4 saat buzdolabında dinlendirin.
Buzdolabından çıkardıktan sonra kremanın yoğun bir kıvamı olacaktır. Mikser veya çırpıcıyla dokusu pürüzsüz olana dek çırpın.
Dilediğiniz tatlı tarifinde bu haliyle kullanabilir, dilerseniz çırpılmış krema veya soğuk tereyağı ekleyerek farklı ve yoğun pastacı kremaları elde edebilirsiniz.
Ceylan Pastası
Pastanız için Dr-Paste Şeker Hamurunu (Bebek Pembesi) yardımcı ekipman ile açın. Pandispanya kekinizin arasına pastacı kremanızı sürün. Ardından içine mevsim meyveleri veya şekerlemelerinizi koyun.
Açtığınız şeker hamurunu, kekinizin üstüne yavaşça yerleştirin. Pasta ütüsü yardımıyla pastanızın kenarlarını keskinleştirin. Kalan şeker hamurunuzu kesip, sertleşmemesi için paketle sarın.
İkinci kat için Dr-Paste Şeker Hamurunu (Beyaz) yardımcı ekipman ile açın. Pandispanya kekinizin arasına pastacı kremanızı ve mevsim meyvelerini veya şekerlemelerinizi koyun.
Açtığınız şeker hamurunu, keskin kenar olması için pasta ütüsü yardımıyla yerleştirin. Kalan şeker hamurunuzu kesip, kalan kısımları pürüzsüzleştirin.
Süslemeler için alt kattaki çadır görünümü için beyaz şeker hamurunu üçgen şekilde kesin. Kenarlarını oval hale getirip, Dr-Paste Gıda Boyası (Kahverengi) ile üstündeki çadır görünümü vererek boyayın. Kenarlara çizgi vererek çadırın arka görünümünü oluşturun.
Çadırın üstündeki süslemeler için Dr-Paste Silikon Kalıp (00339) ile şekli çıkarın. Alt katın süslemeleri için silikon kalıbı kullanmaya devam edebilirsiniz. Üst kat için de aynı silikon kalıbı kullanarak yanlarını süsleyin.
İsim yazısı için Dr-Paste Silikon Kalıp (00172, 00173, 00252, 00365) ile harfleri çıkarabilirsiniz.
Pastanın kenarlarında yer alan gül desenleri için farklı boyutlardaki Dr-Paste Silikon Kalıp (00113, 00119, 00365, 00122) ile şekil verebilirsiniz.
Pastanın en üstünde yer alan çelenk deseni için, Dr-Paste Şeker Hamuru (Kahverengi) ile iki ince parça ayırın. Ayırdığınız ince parçaları kıvırarak birbirlerine bağlayın. Yardımcı ekipman ile pastanın üstüne sabitleyin. Çelengin üstünde yer alan çiçek desenlerini Dr-Paste Silikon Kalıp (00339) ile çıkarabilirsiniz.
Çelengin önünde yer alan ceylan için hamurunuzu yuvarlak haline getirin. Yüzü için kenar kısımlarını Dr-Paste Gıda Boyası (Kahverengi) ile boyayın. Kaş kısmına yakın boyayı yoğunlaştırın. Ortasına bıraktığınız açıklığa detay çizmeden, kaş, burun ve ağız çizgisini yapın. Kulakları için iki küçük parça ayırın. Ayırdığın parçaların içine oyuk vererek dış kısmını koyuya boyayın.
Vücudu için şeker hamurunuzu yuvarlayın. Biraz kenarlarından açın, ortasına kemik görünümü vermek için boşluk bırakın. Ortaları açık, dışa doğru koyu olacak şekilde boyayın. Kuyruğu için küçük bir parça ayırın. Dışa dönük incelterek şekil verin.
Tebrikler! Ceylan Pastayı bitirdiniz. Bir sonraki pasta fikri için Instagram (@drpaste_) üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.